Coraz częściej motywacją dla turystów, którzy planują urlop staje się kuchnia danego
kraju lub regionu. Mowa tu o tzw. turystyce kulinarnej. W poszukiwaniu regionalnych
smaków warto wybrać się w miejsca bogate w różnorodne i oryginalne dania
przyrządzone z tradycyjnych, wysokiej jakości produktów. Gdzie zjemy najlepsze pyry z
gzikiem? Które miasto słynie z cebularzy? Jakie dania są typowe dla Suwalszczyzny?
Zapraszamy w podróż ze smakiem, poznaj z nami Polskę od kuchni!

Wielkopolska

Naszą kulinarną podroózż zaczynamy w Wielkopolsce. Tam daniem obowiązkowym są pyry z
gzikiem – jedna z najbardziej znanych poznanóskich potraw. To proste danie składa się z
ziemniakoów i gziku, czyli w odpowiedni sposoób doprawionego sera twarogowego. Powstałe w
pierwszej połowie XIX wieku danie do dzisó uwazżane jest za kulinarny rarytas. Jakie inne potrawy
wyroózżniają ten region Polski? Niewątpliwie głoównym składnikiem danó jest ziemniak, ktoóry
znajdziemy w plyndach (placki ziemniaczane), szagoówkach (kopytka) czy szarych kluchach.
Popularna jest takzże zupa ziemniaczana sólepe ryby oraz zupa postna polewka. Wiesz jaki
przysmak związany jest z obchodami Dnia Świętego Marcina 11 listopada? Mowa o rogalu
sówiętomarcinóskim! Przepyszne, nadziewane białym makiem rogale to przysmak, ktoóry kazżdy
turysta będąc w Poznaniu musi skosztowacó!

Lubelszczyzna

Okrągły placek pszenny, cebula, mak. Śztandarowym produktem turystycznym w Lublinie bez
wątpienia jest cebularz. Co ciekawe w Lublinie powstało Regionalne Muzeum Cebularza. Podczas
interaktywnego pokazu w tym miejscu poznamy niezwykłą legendę oraz przepis na przepyszne
cebularze! Obok cebularzy, jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktoów regionu są
pierogi. Pierogi nazywane lubelskimi mają nadzienie z kaszy gryczanej i sera, co ciekawe podaje
się je na słodko ze sómietaną. Popularną potrawą są roówniezż gryczaki, nazywane pirogami
gryczanymi. Upieczone gryczaki mozżna kroicó na kromki lub kostki oraz jesócó roówniezż na zimno.
Będąc w Izbicy koniecznie skosztuj golasoów. Z czego składają się te smakowite placki? Do ich
przygotowania potrzeba: kaszy gryczanej, sera, jajek oraz oczywisócie ziemniakoów. Potrawy tego
regionu są z pewnosócią smaczne, sycące i proste w przygotowaniu.

Suwalszczyzna

Regionalne potrawy Śuwalszczyzny bazują na czterech produktach, są to: ziemniaki, mąka, jajka
oraz mięso. Mimo, izż danó tego regionu nie zaliczymy do dietetycznych, ich smak jest jednak
jedyny w swoim rodzaju! Popularne w Polsce poółnocno – wschodniej są kartacze. Pulchne kule z
nadzieniem z mielonego mięsa wieprzowego to danie bardzo pozżywne i sycące. Kolejnym
łatwym do przygotowania daniem na Śuwalszczyźnie jest babka ziemniaczana, nazywana
również kartoflakiem. Czas na deser! Na Śuwalszczyźnie na słodko zjemy sękacz oraz mrowisko.
Mrowisko to nic innego jak goóra faworkoów, polanych miodem, posypanych rodzynkami, makiem
i wioórkami kokosowymi. Śękacz to z kolei specyficzny rodzaj ciasta, ktoóre nawet poół roku po
przyrządzeniu nadaje się do zjedzenia! W czym tkwi jego niesamowity smak? Przekonajcie się
sami odwiedzając Śuwalszczyznę!

Podhale

Jakie są typowe smaki Podhala? Goórale poszczycicó mogą się bardzo roózżnorodną, ciekawą i przede
wszystkim smaczną ofertą kulinarną. Zacznijmy od moskoli. Moskole to placki pieczone na
blasze – typowa potrawa regionalnej kuchni podhalanóskiej. Oczywisócie nieodłącznym elementem
Zakopanego są roówniezż oscypki. Podawane na zimno lub na ciepło, uznawane są nie tylko za
przystawkę, ale roówniezż jako składnik wielu regionalnych danó. Na turystoów czekają takzże, nieco
łagodniejsze od oscypkoów, przepyszne bundze. Z zup warto sproóbowacó czosnianki oraz
niezastąpioną kwasónicę. Kwasónica z kiszonej kapusty i mięsa spozżywa się zwykle z ziemniakami
lub chlebem. Jej smak zapamiętacie na długo! Wymieniając typowe potrawy kuchni
podhalanóskiej nie zapominajmy o mącznej bryjce oraz hałuskach. Czym są hałuski? To
ziemniaczane kluseczki przygotowane z tartych ziemniaków, maki oraz soli.